Fa un temps vaig escriure una entrada explicant què són els jocs de rol. Va ser una explicació orientada a gent que no hagués vist mai res del tema, i només li “sonés de oïda”. En vaig quedar bastant content, i per això m’he animat aquesta vegada a explicar que són els wargames, en català jocs de guerra (tot i que jo prefereixo dir jocs d’estratègia), aquells jocs que simulen batalles amb miniatures pintades, tirant daus i tota la pesca.
Per començar, parlarem del terreny de joc. Tenim un taulell de, per exemple, 120×120 cm. La decorem de forma semblant a una maqueta de trens/escalextric/elqueseusocudeixi, amb arbres, alguna muntanya, roques, algun edifici… tenint en compte l’escala de que l’alçada normal de una persona serien uns 3 cm. Ok, aquí serà on jugarem.
Ara imaginem que cada jugador té una llista de exercit. Aquesta té el format:
Tipus de soldat – Moviment – Potencia d’atac – Defensa – Cost
De manera que tenim diferents soldats, cada un amb característiques diferents. Les característiques podrien ser números del 1 al 10, menys el cost que podria ser de 1 a 100. Llavors, parles amb el teu amic i decidiu a quan punts voleu jugar. Per exemple, a 350. Llavors, esculls els soldats que tu vulguis de la teva llista, de manera que el seu cost sumi com a molt 350. Pots utilitzar pocs soldats amb bones característiques, o molts de més dolents, o un mix… És com si als escacs, en comptes de començar tots amb les mateixes peces, poguessis augmentar/disminuir el seu nombre seguint unes regles.
Cada soldat estarà representat per una miniatura concreta, intentant aportar realisme al joc. Normalment el fabricant del joc té a la venda miniatures que representen aquell tipus de soldat. Tu les compres, les montes, i les pintes com bonament puguis :)
Un cop cadascú ha dissenyat el seu exercit, es tira un dau, i el qui guanya decideix qui comença. El qui comença decideix a on vol desplegar les seves tropes, desplega primer, i té el primer torn. No t’atabalis, ara explico amb més detall aquests conceptes.
El desplegament és simplement posar les miniatures sobre la taula. S’escullen dos costats oposats de la taula, i cada jugador posa les seves miniatures fins a 25 cm d’una de les vores de la taula. Primer un posa totes les miniatures, i després l’altre les seves al cantó oposat.
Fet aixó, ja es pot començar a jugar! I com es juga? Doncs un exemple de regles:
- Es juguen torns saltejats, primer un jugador i després l’altre. Es juga tants torns com vulguin els jugadors, o fins que un es rendeixi.
- Durant el torn d’un jugador, aquell jugador pot activar cada una de les seves miniatures una vegada.
- Quan s’activa una miniatura, aquesta pot moure (la quantitat de cm especificada en la seva característica de moviment) i atacar a una miniatura que tingui a 1 cm o menys d’ella. També pot córrer (moure el seu moviment x2) i no fer res més.
- Quan s’ataca una miniatura, es realitza una tirada de dos daus de 6, i se li suma la característica de Potencia d’atac de la miniatura atacant. Si el resultat és superior a la característica de Defensa de la víctima, aquesta és destruïda i es retira del joc.
No molt complicat oi? Es tracta de moure les teves miniatures a través del camp de batalla i eliminar les del contrincant. Com jocs d’estratègia d’ordinador com el Age of Empires o Warcraft, però per torns en comptes de tots a la vegada (en temps real, que en diuen).
Doncs el joc de exemple que us he posat no és tan diferent del jocs reals que es troben al mercat. Seran més complicats, però també més divertits i amb més varietat. Les miniatures poden portar diferents tipus d’armes, cos a cos o a distància, fer més accions que només atacar o còrrer, actuar varies miniatures a la vegada formant una unitat en comptes d’anar per lliure… Cada joc és un món.
A més a més, és un hobby molt complert. Montar les miniatures, conversionar-les (modificar-les al teu gust, rollo tunning XD), pintar-les, etc.; ja és casi un hobby per si sol. Si t’agrada el tema de les manualitats, també et pots dedicar a crear escenografia pròpia i currar-te una bona taula de joc (tot i que jo alguns cops he jugat a la taula de la cuina, amb llaunes i llibres com a elements de terreny ^^U). I la part més lúdica, la del jugar, implica que coneixis gent nova amb qui jugar o comentar tàctiques, la possibilitat d’assistir a actes com torneigs o lligues, i a sobre són un desafiament intel·lectual molt interessant!
Pels interessats en el tema, i que us hagi picat la curiositat, d’aquí uns dies faré un mini resum sobre alguns dels jocs que us podeu trobar a les botigues.
Xauuuu!